Az Országgyűlés előtt a Fidesz-KDNP alkotmánytervezete

Beterjesztette az Országgyűlés elé alkotmányjavaslatát a Fidesz-KDNP-frakciószövetség. A Magyarország Alaptörvénye című indítványt a két frakcióvezető, Lázár János (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) hétfőn adta át a parlament főtitkárának.

Soltész István tájékoztatása szerint az alkotmány általános vitája március 22-én, kedden kezdődhet, a zárószavazás pedig április 18-án, hétfőn lehet az Országgyűlésben. Lázár János a parlamenti benyújtás előtt újságíróknak úgy fogalmazott: “azt reméljük, hogy a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja nevében ma a jövő Magyarországának alkotmányát, Európa egyik legjövőorientáltabb alkotmánytervezetét tudjuk beterjeszteni”. Hozzátette, bíznak abban, hogy az Országgyűlés – érdemi vita után – javaslatuk jelentős részét elfogadja, valamint abban is, hogy a parlamenti képviselők részt vesznek majd a vitában.

Harrach Péter szerint ez az alaptörvény a teljes nemzet, minden magyar ember alkotmánya lesz. Az új alaptörvény a múltat, a jelent és a jövőt is átfogja, hiszen a történeti alkotmány értékeire alapozva a jövő építésére szólít fel, és biztosítja ennek lehetőségét – fogalmazott a kereszténydemokrata frakcióvezető. Mint hozzátette: aki jó szándékkal olvassa ezt a törvénytervezetet, az felfedezi benne közös értékeinket és céljainkat.

 

A parlamenti benyújtás után Lázár János és Harrach Péter a Sándor-palotában Schmitt Pál köztársasági elnöknek is átadja az előterjesztést, amelyen – a két frakcióvezető Kövér László házelnöknek írt sorai után – 261 kormánypárti képviselő aláírása szerepel.

Az államfő is megkapta az alaptörvényről szóló törvényjavaslatot

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn arra kérte az államfőt: forduljon felhívással a parlamenti képviselőkhöz, hogy vegyenek részt az alkotmányozás folyamatában. Lázár János erről akkor beszélt, mikor Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével a Sándor-palotában átadta Schmitt Pál köztársasági elnöknek a frakciószövetség alaptörvény-tervezetét.

 

Fotók: fidesz.hu

Lázár János erről akkor beszélt, mikor Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével a Sándor-palotában átadta Schmitt Pál köztársasági elnöknek a frakciószövetség alaptörvény-tervezetét. A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője azt kérte az államfőtől, hogy forduljon felhívással a civil szervezetekhez is, mondják el véleményüket a törvényjavaslatról. Mint emlékeztetett, nemzeti konzultáció keretében szeretnék az új alkotmányt elfogadni. Hozzátette: az új alkotmánnyal kapcsolatban 8,5 millió választópolgárt kerestek meg, s közülük már több mint 800 ezren visszajeleztek.

Lázár János szólt arról, hogy a javaslat vitája április 18-ig tart majd az Országgyűlésben. Elmondta még, hogy mérlegelték az államfő alkotmányra vonatkozó javaslatait, s azokat az Országgyűlés elé terjesztik. Arra kérte az államfőt, hogy tanulmányozza a tervezetet és a következő egy hónapban tegyen újabb javaslatokat az Országgyűlés számára. Harrach Péter úgy fogalmazott: azt tartották méltónak, hogy elsőként a köztársasági elnöknek adják át a törvénytervezetet.

Schmitt Pál megköszönte az eddig elvégzett munkát a kormánypárti frakcióvezetőknek. Lázár János, miután átadták a törvénytervezetet az államfőnek, a Sándor-palota előtt újságíróknak azt mondta: az előterjesztés nincs kőbe vésve, mindenki javaslatát várja a kormánypárti frakciószövetség. Hozzátette: egészen biztos, hogy április 18-án Magyarországnak új alkotmánya lesz. Harrach Péter azt mondta: ez az alkotmány mindenkinek az alkotmánya lesz. Lázár János újságírói kérdésre közölte: valóban érdemben változnak az Alkotmánybíróság hatáskörével és jogkörével kapcsolatos alkotmányos rendelkezések. Mint fogalmazott: egyelőre nem minősítené, hogy ez gyengébb vagy erősebb Alkotmánybíróságot jelent-e. Hozzátette: bővíteni szeretnék az előzetes normakontroll lehetőségét, valamint az utólagos normakontrollra is lehetőség lesz. Hangsúlyozta: nem gondolja, hogy az Alkotmánybíróság gyengülne.

Beszélt arról is, hogy az új alkotmány a demokrácia alapjait 1956-ra vezeti vissza. Harrach Péter hozzátette: az előterjesztést a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője azért nem írta alá, mivel a benyújtók nem vehetnének részt a módosításban. Lázár János kérdésre válaszolva azt mondta: a gyermekek után járó szavazati jog kérdését nyitva hagyja a törvénytervezet. Erről a kérdésről a parlamenti vitában kell majd állást foglalniuk a képviselőknek – jelentette ki. Szavai szerint vegyes az állampolgárok megítélése a kérdéssel kapcsolatban. Az indítványt a két frakcióvezető délelőtt benyújtotta az Országgyűlésnek.

A Fidesz-KDNP csütörtökön tárgyalta meg és fogadta el a frakciószövetség alkotmányszövegező bizottsága által elkészített alaptörvény-tervezetet. A képviselők a jogszabálynak a Magyarország Alaptörvénye címet, az első fejezetnek pedig a Nemzeti hitvallás elnevezést javasolták. Lázár János a csütörtöki frakcióülés után azt mondta: a beterjesztésig már csak stilisztikailag fogják módosítani a szövegtervezetet, ám a kormánypárti képviselők a későbbiekben indítványoznak majd tartalmi változtatásokat is a “húsvéti alkotmányhoz”, amelyeket a képviselőcsoport mérlegel.

Az új alkotmány elfogadásának előkészítéséről múlt hétfőn elfogadott országgyűlési határozat szerint a parlamenti frakcióknak március 15-ig, keddig van lehetőségük arra, hogy a Ház elé terjesszék az új alaptörvényről szóló indítványukat.

(MTI-fidesz.hu)

Cimkék: ,

2019. június 20., csütörtök - RafaelDiósdi Fidesz - kapcsolat@diosdifidesz.hu

Készítette: Olcsó Weboldal
WEB Experts – web design • WORDPress