Menü Bezárás

Minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével!

 A mostani helyzet is világosan mutatja, milyen fontos, hogy augusztus 15-től minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével, hiszen a kormány és a bankszövetség között létrejött megállapodás értelmében a devizahiteles családok 180 forintos árfolyamon rögzíthetik a svájci frank alapú hiteleiket – mondta a miniszterelnök szóvivője a lakáshiteleseket érintően annak kapcsán, hogy kedden rekord szintre erősödött a svájci deviza a forinttal szemben.

Szijjártó Péter közölte, az árfolyamgát révén a családok terhei kiszámíthatóak és alacsonyabbak is lesznek. Nem igaz az a kritika, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeget kiszámíthatatlan módon fizetik majd ki, rámutatva: a szabályozás értelmében az árfolyamgát időszakának 2014 végi lejárta után a törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában.

A szóvivő szerint a felfokozott nemzetközi gazdasági hangulat is azt bizonyítja, mekkora hiba volt az előző kormányok részéről arra ösztönözni a családokat, hogy devizában adósodjanak el. Felelőtlenség volt a szocialista kormányok részéről az is, hogy az államadósság majdnem fele ma már devizában van.

Nincs napirenden a bankszövetséggel kötött megállapodás kiszélesítése – válaszolta a szabadfelhasználású hitelesek esetleges megsegítését firtató kérdésre a miniszterelnök szóvivője.

InfoRádió; MTI; kdnp.hu