Menü Bezárás

Továbbra is napirenden a kommunista utcanevek megváltoztatása

Keddi interpellációjában Stágel Bence kereszténydemokrata képviselő arról beszélt, a KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség régóta szorgalmazza, hogy az érintett önkormányzatok változtassák meg azokat az utcaneveket, amelyek a kommunista diktatúra nyomait őrzik:

“Szomorú tény, hogy több mint 20 évvel a diktatúrából történő szabadulásunk óta az ország egyes településein járva különös időutazásnak lehetünk szemtanúi.  A mai napig több száz utca, tér van elnevezve a kommunizmus tömeggyilkos rendszerének vezetőiről, kiszolgálóiról, eseményeiről és szimbólumairól.

A KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) régóta szorgalmazza, hogy érintett önkormányzatok változtassák meg azokat az utcaneveiket, melyek mind a mai napig a kommunista diktatúra nyomait őrzik. A zsakutca.iksz.net honlapon a kereszténydemokrata fiatalok a települések lakói segítségével több száz olyan közterületi elnevezést gyűjtöttek össze, melyek a XXI. századi Magyarország demokratikus értékeivel összeegyeztethetetlenek.

Lenin, Marx, Ságvári Endre, Kun Béla, Szamuely Tibor, Mező Imre, Münnich Ferenc, November 7., Népköztársaság, Felszabadulás ma már csak a huszadik századról szóló történelemkönyvek fekete lapjaira való nevek és fogalmak kellene hogy legyenek.

A XX. században két diktatúra elszenvedői is voltunk, ezért mi magyarok a XX. századi történelmünkben megtapasztalhattuk milyen, amikor diktatórikus eszközökkel, a nemzeti identitás elnyomásával, erőszakos módon korlátozzák mindennapjainkat. A rendszerváltás után felnőtté vált nemzedék számára elfogadhatatlan, hogy Magyarország bármelyik településének utcáin a hazánkat és a világ szerencsétlenebbik felét romlásba taszító, fejlődésünket évtizedekre visszavető kommunista diktatúra emlékét őrző nevekkel találkozhassunk.

A 2010-ben a választók minden eddiginél nagyobb felhatalmazást adtak a változásokra, a változtatásokra. Eljött az idő, hogy a kommunizmus emlékei mielőbb végleg eltűnjenek a magyar emberek hétköznapjaiból, és ilyen tekintetben is lezárjuk a rendszerváltást.

Az új önkormányzati törvény kapcsán kormánypárti képviselőtársaimmal azt javasoltuk, hogy a jövőben immáron nem viselhetné közterület vagy közintézmény olyan személy nevét, aki a XX. század önkényuralmi politikai rendszereinek megalapozásában, kiépítésében, vagy fenntartásában részt vett. Az indítvány kiterjedt az olyan kifejezésekre, szervezetek nevére is, amelyek a XX. század önkényuralmi rendszereire közvetlenül utalnak, vagy azok emlékét idézik. Sajnos ez az indítványunk nem került be az önkormányzati törvénybe, azzal az indokkal, hogy a problémát kormányrendeleti szinten még tavasszal orvosolni fogják.

Kérdezem tehát, mikor tűnnek el Magyarországon a diktatúra jegyeit viselő közterületi elnevezések?”

Tállai András államtitkár válaszában kifejtette, hogy a kormány egyetért a felvetéssel, amely ma is lehetőség, az önkormányzatok megváltoztathatják a közterületi elnevezéseket. Azt kérte, dolgozzanak ki a témát illetően közös javaslatot, hozzátéve: várják a képviselő indítványát is. Stágel Bence a választ elfogadta.

MTI/iksz.net