Menü Bezárás

“A két nép egy lélek” + képgaléria

A katyni áldozatok emléknapja alkalmából koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartott szombaton Óbuda-Békásmegyer önkormányzata és a lengyel nemzetiségi önkormányzat. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében azt mondta, nincs a világon még két nép, melyek között olyan legendás barátság lenne, mint a lengyel és a magyar között. Jan Stanislaw Ciechanowski a lengyel háborús veteránok és az elnyomás áldozatainak minisztere ugyanitt arról beszélt, a magyar és a lengyel népet a kommunista rendszer áldozatainak emléke is összeköti. Tekintse meg az eseményről készült képeinket!

Ma azért jöttünk ide, hogy támogassuk lengyel barátainkat, és osztozzunk velük szomorúságukban. Évezredes hagyománya van ennek, már őseink is együtt gyászoltak és együtt örültek; együtt küzdöttek, egymást segítették, ha arra szükség volt – jelentette ki Simicskó István.

 

 

 

Nincs a világon még két nép, melyek között olyan legendás barátság lenne, mint a lengyel és a magyar között – hangsúlyozta Simicskó, aki a legendás barátság alapját az ismert közmondásra vezette vissza, miszerint: „Hasonló a hasonlónak örül”. A magyar és a lengyel nemzet rengeteg hasonló vonást visel sorsában, történelmében. Közös bennünk, hogy sok megpróbáltatáson keresztül kellett megőriznünk identitásunkat, hogy sokszor váltunk a nemzetközi nagypolitika áldozatává – folytatta az államtitkár hozzátéve, a két népben közös az is, hogy hitük és vitézségük a legnehezebb időkben is megmaradt, s hogy az átélt megpróbáltatások csak még keményebbé, kitartóbbá edzették őket.

Talán a hasonló történelem az oka, hogy lelkünkben is hasonlóvá váltunk. A lengyel és a magyar két különböző nyelvet beszélő nép, de egy közös lelke van, éppen ezért mi magyarok jobban megértjük lengyel barátainkat és jobban együtt tudunk érezni velük ma, amikor a katyni erdőben történt szörnyűségekre emlékezünk – mondta Simicskó István.

 

 

 

Kitért rá, a katyni vérengzésnek magyar áldozatai is voltak. Az 1940-ben a szovjetek által elkövetett katyni mészárlás az egyik legembertelenebb tett volt a 20. században; még ma, 72 évvel a tragédia után is értetlenül állunk ilyen mértékű gonoszság és kegyetlenség előtt – jelentette ki. A múltat megváltoztatni, bármennyire is szeretnénk nem lehet, de a „jövőnk a mi kezünkben van”, rajtunk múlik, milyen irányba változik a világ. A valódi értékek megerősítése vezethet sikerre, tökéletesek sosem leszünk, de becsületesen, tiszta szívvel kell végeznünk munkánkat – zárta beszédét Simicskó.

Jan Stanislaw Ciechanowski a lengyel háborús veteránok és az elnyomás áldozatainak minisztere magyar nyelven szólt az emlékezőkhöz. Elmondta, a katyni áldozatok emléknapja a lengyel szellemi elit gyásznapja is egyben, hiszen Katynban, Harkovban és Tverben a lengyel értelmiség legjobbjait végezték ki a szovjetek.

 

 

 

Szólt arról is, a katyni tömegsírok felfedezése óta a lengyel társadalom a bűntény hátterének teljes feltárására törekszik. A közönyösség emelte falon csak ritkán ütött át az igazak hangja; azoké, akik a lengyelekkel szolidaritást vállalva küzdöttek az igazságért. Köztük vannak a magyarok, akikre mindig számíthattunk – húzta alá Ciechanowski.

A történelem folyamán számos esetben győződhetünk meg a lengyel-magyar barátság erejéről – húzta alá a miniszter. Amikor a huszadik század idején együtt kellett viselnünk a kommunista uralom terheit, összekötött minket a rendszer áldozatainak emléke. Ez köt össze bennünket ma is, ennek kifejezése az óbudai Katyni Mártírok Parkja, és az itt található emlékmű – mondta a lengyel politikus.

 

 

 

Az ünnepi beszédeket követően a jelenlévők koszorúkat, virágokat és mécseseket helyeztek el a katyńi mártírok emlékművénél.

A koszorúzással egybekötött megemlékezésen mások mellett részt vett Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, Bús Balázs, a III. kerület fideszes polgármestere, Menczer Erzsébet (Fidesz), Óbuda országgyűlési képviselője is.

(fidesz.hu)