“Új Mérföldkő: Bölcsőde Diósdon” – pályázatunk nyomán megkaptuk a támogatást!

Örömmel tudatjuk a diósdi polgárokkal, hogy csaknem egy éves előkészítő munkánk után a VÁTI Nonprofit Kft. 2012. június 15-én érkezett levelében értesítette az Önkormányzatot, hogy a tartaléklistáról 150.000.000 Ft összegű támogatást ítélt meg a bölcsőde megépítésére. A testület június 21-én felhatalmazta a polgármestert a támogatási szerződés aláírására. Ezzel megadatott a lehetőség és megnyílt az út az 50 fős új bölcsőde megépítéséhez, amelynek sikeressége már elsősorban rajtunk, diósdiakon múlik.

Mint ismeretes, a 2010-es önkormányzati választások előtt a gyorsan növekvő gyermeklétszám és a rendkívül kevés bölcsődei férőhely miatt helyben a Fidesz és a KDNP közös kampányában már szerepelt egy bölcsőde létrehozása a 2010-2014-es ciklusban Diósdon. Az időszak közepe felé megnyílt a lehetőség arra, hogy az ígéretet elkezdjük valóra váltani.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tavaly augusztus elején társadalmi vitára bocsátotta a „KMOP-4.5.2-11 Bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztése és kapacitásának bővítése” című pályázati kiírást. A pályázat keretén belül lehetőség nyílt az önkormányzatok számára új bölcsődék létrehozására, már működő bölcsődéket érintő infrastrukturális fejlesztések megvalósítására és eszközbeszerzésre. Az elnyerhető támogatás mértéke 30-150 millió forint lehetett, a támogatás mértéke 90%. A pályázatokat 2011. szeptember 20-tól 2012. január 9-ig lehetett benyújtani.

Diósd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete sorozatosan tartott rendkívüli üléseket a témában. 2012 augusztus 10-én döntött arról, hogy a leendő bölcsőde épülete helyének az új óvoda melletti üres, beépítetlen területet jelöli ki (Diósd 1190/2 hrsz.). Döntött továbbá az elvi építési engedély elkészíttetéséről – amelyet a VÁR STÚDIÓ Kft. végezhetett el, valamint a  pályázat megírásáról.

Szeptember 22-én a Képviselő-testület megbízta – az adott ajánlata alapján – a BackgroundPartner Elemző és Szolgáltató Kft.-t, hogy a „KMOP-4.5.2-11 bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztése és kapacitásának bővítése” pályázatot Diósd Nagyközség részére dolgozza ki és adja be.

A Képviselő-testület november 8-án esélyegyenlőségi terv készítésével megbízta – adott ajánlata alapján – a Prekog Pedagógiai Szolgáltató Intézetet 350.000 forint + áfa összegért. Ekkor döntött a testület a szükséges önerő előteremtéséről is:

  1. a projekt összes költsége: 220 millió forint,
  2. a projektnek a támogatás szempontjából elszámolható költsége: 150 millió forint,
  3. a projekt teljes költségére vonatkozó önkormányzati önrész: 70 millió forint,
  4. a Képviselő-testület kötelezettséget vállal, hogy a pályázat önrészét a költségvetésben elkülöníti.

Mára, csaknem egy éves előkészítés után eljutottunk oda, hogy a VÁTI Nonprofit Kft. 2012. június 15-én érkezett levelében értesítette az Önkormányzatot, hogy a tartaléklistáról 150.000.000 Ft összegű támogatást ítélt meg a bölcsőde megépítésére. A testület június 21-én felhatalmazta a polgármestert a támogatási szerződés aláírására. Ezzel megadatott a lehetőség és megnyílt az út az 50 fős új bölcsőde létrehozása előtt, amelynek sikeressége már elsősorban rajtunk, diósdiakon múlik.

Az eddigi sikerek eléréséért az Önkormányzat és a Képviselő-testület illetékesein túl köszönet illeti dr. Aradszki András országgyűlési képviselőt (KDNP) a projekt megfelelő helyeken való támogatásáért, a pályázatírásban és a tervezésben segítőket, és mindazokat, akiknek csendben nyújtott kisebb-nagyobb segítsége nem nyert nagy nyilvánosságot.

E.Zs.


Cimkék: , ,

2019. június 20., csütörtök - RafaelDiósdi Fidesz - kapcsolat@diosdifidesz.hu

Készítette: Olcsó Weboldal
WEB Experts – web design • WORDPress