Orbán Viktor a Magyar Rádióban

A miniszterelnök a Magyar Rádióban ma a következőket nyilatkozta:

A 2013-as költségvetéssel két dolgot kell garantálni a gazdasági életnek: kiszámíthatóságot és rugalmasságot. Így a főszámok nem változnak, azokat tartani kell, de a büdzsé belső szerkezetében kellő és rugalmas tartalékalapot kell biztosítani.

Összességében nincs olyan terület, amelyre ne jutna több pénz jövőre.

Ami a munkahelyvédelmi terv időzítését illeti: először meg kellett várni, hogy Brüsszel június 22-én visszavonja a Magyarországra indokolatlanul kirótt büntetéseket. Az elmúlt két évben Magyarországnak más gazdaságpolitikájáért folyamatosan küzdenie kellett, folyamatosan fenyegettek bennünket, források elvonásával, azzal, hogy rossz hírünket keltették a nemzetközi pénzpiacokon, leminősítettek bennünket. Amíg nem sikerült megnyernünk ezt a csatát az EU-val, addig újabb csatát nem érdemes megnyitni. Ezt a csatát megnyertük, most pedig egy következő szakasz kezdődik.

A meghirdetett tízpontos akciótervtől, a szociális adócsökkentéstől elsősorban nem munkahely-növekedést, hanem a meglévő munkahelyek stabilizálását várjuk. Külön kiemelendő a képzettséget nem igénylő munkát végzők támogatása. A munkahelyvédelmi tervnek az is célja, hogy világossá tegye: ezek a munkavállalók fontosak, tiszteljük, megbecsüljük őket.

A hatmillió forintnál kevesebb éves adóbevétellel rendelkező kisadózók január 1-jétől választhatják majd az átalányadózást.

Még sok vita lesz a tranzakciós illetéknek az MNB-re való kiterjesztéséről – amely a munkahelyvédelmi akcióterv egyik forrása -, de ebben a vitában a kormány nem fog részt venni, a jegybank ugyanis független, és a saját belátása szerint jár el. Hogy ide hárítja, oda hárítja, ráteszi a bankokra a terhet, maga akarja állni – ebben a vitában a kormány nem vehet részt.

Pénzügyi tranzakciós illetéket mindenki fizet, és a jegybank sem lehet kivétel.

Ha a kiszámíthatatlan európai gazdaságpolitika miatt néhány dolog másképp alakul, és kicsit kell változtatnunk, a tartalék módosításával és felhasználásával reagálunk, ha nagyot kell reagálni, ha gyors és mély reakció kell, akkor összehívjuk a parlamentet, és megváltoztatjuk a törvényt.

Az MNB-törvény módosításának parlamenti elfogadása után bármikor „beeshetnek” az IMF képviselői a Magyarországgal való hivatalos tárgyalások megkezdésére. Az IMF-hitel értelme – a közvélekedéssel ellentétben – a pozíciójavítás, nem pedig a túlélés!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter asztalfiókjában jó néhány terv lapul még, a tárcavezetőnek van egy beruházásösztönző terve is, amelyre ősszel tér vissza a kormány.

 (Miniszterelnökség – napi kommunikáció)


2019. április 20., szombat - Konrád, TivadarDiósdi Fidesz - kapcsolat@diosdifidesz.hu

Készítette: Olcsó Weboldal
WEB Experts – web design • WORDPress