A nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22.

Díszsortűzzel, hajókötelék felvonulásával és Hunyadi János szobrának megkoszorúzásával emlékeznek az 1456-os nándorfehérvári diadal évfordulójára vasárnap Budapesten.

A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A déli harangszó a keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet. A napot tavaly az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Honvédelmi Minisztérium közös hétfői közleménye szerint délelőtt tíz órakor civil és katonai hajókból álló kötelék érkezik a Magyar Tudományos Akadémia épülete elé, fedélzetükön csaknem 300 általános és középiskolás korú gyermekkel, akik az ország több pontjáról érkeznek. A hajók között lesz egy tűzoltó hajó, amely nemzeti színű vízsugárral tiszteleg a diadal évfordulója alkalmából.

Fél 11-kor a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajói díszsortűzzel tisztelegnek a hősök előtt. Közlésük szerint a Csepel felől érkező hajók érkezését, majd a díszsortüzet a Lánchídról vagy a budai felső rakpartról lesz érdemes figyelemmel kísérni.

Ezt követően a Honvéd Díszzászlóalj vezetésével a diákok részvételével menet indul a Várhoz, Hunyadi János szobrához, ahol a déli harangszót követően katonai tiszteletadás kíséretében megemlékezés kezdődik. Az ünnepségen Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke, pápai káplán, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter mond ünnepi beszédet, részt vesz Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. A megemlékezést követően katonai tiszteletadás kíséretében koszorúzással és néma főhajtással emlékeznek meg a nándorfehérvári hősökre.

Az ünnepségen résztvevő diákok számára 13 órától a Szentháromság téri parkban „Játék a győzelem emlékére” címmel rendhagyó történelem órát tart a Bab Társulat. A megemlékezés miatt a Lánchídon, a Clark Ádám téren, a Várba vezető Hunyadi János utcán forgalmi lezárás várható.

Forrás: MTI

 

A Nándorfehérvári Diadal Emléknapja
2012. július 22., vasárnap 9:45 – 14:00
Budapest, Akadémia kikötő – Szentháromság téri park
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

• További információ: nandorfehervaridiadal.kormany.hu 


2019. április 20., szombat - Konrád, TivadarDiósdi Fidesz - kapcsolat@diosdifidesz.hu

Készítette: Olcsó Weboldal
WEB Experts – web design • WORDPress