Orbán Viktor interjúja a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel a következőket mondta a Kossuth Rádióban:

Bevezetjük az előzetes választási feliratkozást az országgyűlési választásoknál, erről a szeptemberben kezdődő ülésszakon dönt a parlament. A külhoni magyarok esetében a levélben szavazás általánossá tételét tartjuk ésszerű megoldásnak.

Magyarországon eddig az állam választói névjegyzéket állított össze és saját adatbázisából indult ki. Ezt most megfordítjuk, így aki a választásokon részt akar venni, annak fel kell iratkoznia, és ha ezt megteszi, akkor a jelöltállítás első pillanatától kezdve minden információt, ajánlási lehetőséget megkap. Aki pedig nem akar részt venni, az kívül marad ezen, és őt nem fogjuk zargatni választási akciókkal, az nem fog szórólapot vagy kopogtatócédulát kapni. A nagy vita inkább azon van, hogy azok esetében, akik feliratkoztak, kötelezővé tegyük-e a részvételt. A feliratkozás több hónapig tart majd, mindenki tudni fog róla, és könnyű lesz megoldani ezt a feladatot. Ha valaki az ország számára egyik legfontosabb döntésben részt kíván venni, akkor annyit igazán megtehet, hogy a maga részéről a szándékot jelzi. A feliratkozás alapján jóval a választások előtt tudni fogjuk, hogy a magyar választópolgárok hány százaléka dönt úgy, hogy részt vesz a szavazáson.

Erről a parlamentnek határoznia kell, mert úgy fair, hogy a választások előtt több mint egy évvel minden részletszabályt mindenki pontosan ismerhessen.

A külhoni magyarok esetében azért van szükség a feliratkozásra, hogy egyáltalán létrejöjjön a választói névjegyzék. Ésszerű megoldásnak tartjuk a levélben történő szavazás általánossá tételét a magyar államhatáron kívül.

Meg fogjuk védeni a munkahelyeket, és ennek a fedezete a tranzakciós adó. Ha valamiért ez így nem lehetséges, akkor másképpen oldjuk meg, de a célokból nem engedünk. A csütörtökön lezárult kéthetes konzultációsorozat megbeszélésein is mindenki a munkahelyvédelmi akciótervet tette az első helyre, ebben a kérdésben nemzeti egység van.

Ami a tranzakciós illeték bevezetését illeti, eddig minden újszerű lépést ellenállás fogadott, az ebből fakadó vitát viszont általában megnyeri a magyar kormány. Így volt a bankadó és a válságadók esetében is, amely azóta sok uniós országban bevett eszköz. Az unióban évek óta beszélnek a tranzakciós adóról, csak nincs erő annak bevezetéséhez. Nekünk van erőnk, bevezettük, persze, hogy az első reakció a negatív módon érintett világ részéről elutasító, és megpróbálnak minket feltartóztatni. Meglátjuk.

Megközelítésbeli különbség van a nemzetközi pénzügyi szervezetek és a magyar kormány gondolkodása között. Ez helyes, mert ők a pénzért felelősek, mi pedig több mint 10 millió magyarért. Abban a tekintetben, hogy mit kell tenni, a várakozásokhoz képes sokkal nagyobb egyetértés van.

Az IMF-fel való kapcsolat nem érzelmi kérdés, van, amikor tud segíteni az IMF, van, amikor nem. 2010-ben nem tudott, mert sosem járult volna hozzá a multikat terhelő adók és a bankadó bevezetéséhez, valamint a nyugdíjrendszer átalakításához. Az IMF általában mindent helytelenít, amit mi méltányos közteherviselésnek gondolunk, és azt mondja, ha jól megy a bankoknak, akkor jól megy az egész gazdaságnak, de ha ilyen egyszerű volna az élet, akkor nemzeti kormányokra nem is lenne szükség.

A kéthetes konzultációsorozat alatt tárgyalópartnereinktől alternatív megoldásokat, érdekes szakmai felvetéseket kaptunk, de a kormányzás irányának megváltoztatásáról szó sem volt. Vannak kormányok, amelyek azt szeretik hallani, hogy „minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel meg vagyok elégedve”, azonban minket kiver a víz, ha ezt halljuk. Az ország tele van gondokkal és bajokkal, így az, hogy kritika van egy megbeszélésen, azt jelzi, hogy az emberek nem veszítették el a realitásérzéküket. A kéthetes konzultáció állomásainak kiválasztását megelőzően is találkoztunk azokkal, akikkel most újra konzultáltunk, és ezeknek a találkozóknak az volt a céljuk, hogy a kormányzás félidejében megnézzük, mit végeztünk két év alatt. Átfogóan 60 százalékosnak látjuk a vállalások teljesítését országosan.

Van rá esély, hogy hétfőtől szabadságon leszek, ugyanakkor augusztus 8-án valószínűleg tartunk kormányülést, mert egy ország nem lehet két vagy két és fél hétig kormány nélkül. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel abban állapodtunk meg, hogy a nyár folyamán felváltva vagyunk szabadságon, mert az európai gazdasági helyzet nem engedi meg, hogy egyszerre mindketten távol legyünk.

A Videoton tegnap továbbjutott, meccsek lesznek, szép szabadság elé nézek.

Miniszterelnökség – Napi kommunikáció (2012. július 27.)


2019. április 20., szombat - Konrád, TivadarDiósdi Fidesz - kapcsolat@diosdifidesz.hu

Készítette: Olcsó Weboldal
WEB Experts – web design • WORDPress