Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő decemberi sajtótájékoztatójáról

 Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő december 6-án tartotta meg szokásos havi sajtótájékoztatóját.

1, A magyar kormány nagy sikert ért el az Európai Bizottságnál, amely elismerte, hogy a költségvetési hiány a jövőben 3% alatt lesz Magyarországon. Ez a tény sikeressé teszi a magyar gazdaságpolitikát, így sor kerülhet a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére. Egyes pesszimista hangok szerint ez az arány hosszú távon nem tartható fenn az eddigi intézkedések rendkívüli és egyszeri jellege miatt. 2012-13-ban azonban már nem egyedi intézkedésekkel történik majd a szükséges bevételek biztosítása. A magyar adórendszer már stabilan áll, nem várhatók változások, a 2013-ban induló rendszer hosszú távon, tartósan megmarad. Ez biztosítja a jövőben a magyar költségvetés állandóságát – tájékoztatott a képviselő.

Például egy 2 keresős kétgyermekes család adókedvezménye 25.000,- Ft is lehet havonta, miközben 400 ezer forintos jövedelem teljes átutalása esetén a tranzakciós illeték („sárgacsekk adó”) 800,- Ft.

Az adóteher ma a jövedelmek 39%-a Magyarországon. Például Szlovákiában jobb ez az arány, viszont 19%-os a munkanélküliség (!). Bár a módszerek a gazdasági növekedés beindítására még nem kipróbáltak, de azt is látjuk, hogy a hagyományos módszerek (Spanyolország, Portugália) már nem működnek.

A gazdasági növekedés biztosítására a kormány stratégiai megállapodásokat köt a jelentős és mértékadó cégekkel a gyártóbázis megerősítésére, így felzárkózhatunk pl. Németország, Dánia mögé.

A mai bejelentés, miszerint 10%-kal csökkenti a kormány a gáz és a villanyáram lakossági árát, szintén nem megszokott az Unióban. Az azonban, hogy nálunk átlagosan a jövedelem 20%-át költjük rezsire, míg az európai átlag 6%, nem tartható tovább.

Az állam átveszi a köznevelési intézmények oktatási tevékenységének működtetését. Az iskolák átadása esetében 60% körüli azon önkormányzatok aránya, amelyek az épület fenntartását is átadják az államnak.

2, A Ptk. módosítása esetében a KDNP beterjesztette azt a módosítást, amely szerint az élettársi kapcsolatok szabályozása kikerül a családjogi könyvből. Ezt a javaslatot Aradszki András is aláírta.  Ennek oka, hogy a házasságra vonatkozó törvényi meghatározásokat nem kívánják ráerőltetni az élettársakra, akik nem véletlenül nem választották a házasságot. (Lásd korábbi hírünket!)

Országgyűlési képviselőnk Latorcai János képviselőtársával közösen a paksi atomerőművel kapcsolatos törvényjavaslatot nyújtott be. (Lásd korábbi hírünket!) Ezt az MSZP, a Fidesz, az LMP és a Jobbik is támogatta.

A környezetvédelmi törvény tervezett módosításával kapcsolatban a jogi lehetőségek biztosítása tekintetében Aradszki András korrekciót javasolt, amit – a kormánnyal szemben – átvitt a képviselő. (Lásd korábbi hírünket!) Ezt a képviselő személyes sikerének tekinti.

3, Az önkormányzatoknak az állam általi adósságátvállalásával kapcsolatban a honatya fontosnak tartja, hogy a devizahitelesek megsegítése után az önkormányzatok megsegítése is napirendre került. 2006 óta ugyanis nem voltak meg azok a források, amelyek nyomán megfelelő önerővel rendelkezve uniós pályázatokat lehetett volna igénybe venni. Ezért az önkormányzatok – bizonyos szükséges célokra – hiteleket vettek fel, amelyek végzetes helyzetbe hozták őket. Ezen adósságok átvállalása abban az esetben lehetséges, amikor a hitelfelvétel indokolt, szükséges és értelmes programok teljesítésére történt, nem luxusberuházások finanszírozására.

Az ötezer fő alatti települések esetében az adósságot teljes mértékben átvállalja az állam, a nagyobbak esetében 40-70%-os arányban teszi ezt meg. Ebből a szempontból Érd szerencsésnek bizonyult, mert a kormány előtt a legmagasabb arányú adósság-átvállalás tervezete fekszik, mivel az iparűzésiadó-bevétel jelentős növekedése nem várható (pl. autógyár stb.). A lakosság alapvető elvárásai azonban jogosak, ezért vett fel hiteleket az önkormányzat. Ezt a kormány respektálja – ezt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelentette ki múlt heti érdi látogatásakor. (Lásd korábbi hírünket!) „T. Mészáros András polgármester úrral együtt a 70% mellett fegyvereinket beélesítettük” – mondta a képviselő. Érd ezután vehet majd egy nagy lélegzetet, és könnyebb jövő elé nézhet.

4, A MALÉV vizsgálóbizottságának jelentése hamarosan elkészül. Végkövetkeztetése, hogy a rendszerváltás óta, főleg az uniós csatlakozásunk (2004) előtt nem volt kellő elszántság egy korszerű nemzeti légitársaság kialakítására. 2004 óta világossá vált, hogy a cég a váltakozó tulajdonosok mellett sem tudja finanszírozni magát. Féltek a huszárvágás megtételétől. A MALÉV vezetése a kellő átalakításokat a szakszervezetek ésszerűtlen követelései miatt nem tudta, nem merte megtenni, 2010 után ezért az állami támogatást vissza kellett volna fizetni. Az átalakítási terv hiánya miatt ment csődbe a MALÉV.

5, Kérdésre válaszolva Aradszki András elmondta, hogy az IMF-tárgyalások szünetelése nem újdonság, mégsem változik jelentősen a forint árfolyama. A befektetők bizakodnak, a tárgyalások pedig nem fejeződtek be. A jövő héten pontosítja az Országgyűlés a költségvetés vonatkozó számait. Körültekintve: Görögország adósságát elengedik, Spanyolország rendeződik, tehát az uniós pénzek követelésének veszélye lecsökkent. A forint – látszólag – értéktartóvá vált. A honatya mégis ajánlja, hogy aki teheti, éljen az árfolyamgát lehetőségével december 31-ig.

Végül minden választópolgárnak áldott, békés karácsonyi készülődést és ünneplést kívánt dr. Aradszki András országgyűlési képviselő.

Összeállította: Eőry Zsolt képviselői titkár

aradszki.hu


2019. július 17., szerda - Endre, ElekDiósdi Fidesz - kapcsolat@diosdifidesz.hu

Készítette: Olcsó Weboldal
WEB Experts – web design • WORDPress