Orbán Viktor sajtótájékoztatója Salgótarjánban

 A Miniszterelnöki Sajtóiroda közleménye:

El kell érni, hogy a távhőszámlák összege is legalább tíz százalékkal csökkenjen 2013. január 1-jétől. Természetesen tudjuk, hogy a gáz- és a villamosenergia-szektor befektetői veszteséget fognak elkönyvelni az árcsökkentés miatt, de vannak ebben az országban még pármilliónyian, akik az elmúlt években veszteségeket szenvedtek el. A válságban mindenkinek viselnie kell valamit a terhekből.

A mostani tízszázalékos rezsiköltség-csökkentés egy hosszabb folyamat első állomása. Magyarországon a megélhetési költségek a fizetés akkora hányadát viszik el, ami párját ritkítja Európában.

Salgótarján 2014-ben hitel- és adósságmentes város lehet. A megyeszékhely azon kevés városok közé tartozik, amelyek már adóssággal léptek át a tanácsrendszerből az önkormányzati rendszerbe. A cél az, hogy Salgótarján úgy tervezhesse a 2014-es költségvetését, hogy abban az évben az adóssága utolsó forintjaitól is megszabadul.

Három fronton zajlik az adósság elleni harc: az egyik az államadósság-csökkentés, a másik a családok megsegítése – amellyel kapcsolatban az árfolyamgát igénybevételére buzdított -, a harmadik pedig a helyhatóságok adósságkiváltása.

Azért látogattunk Salgótarjánba, mert a nógrádi megyeszékhely is azon volt szocialista iparvárosok közé tartozik – hasonlóan például Komlóhoz és Dunaújvároshoz -, amelyeket általában kézlegyintéssel szoktak elintézni, mondván, menthetetlenek. Mi azonban úgy látjuk, hogy éppen ezek a városok jelentenek igazi mutatványt, vagyis ha ezeken a településeken sikerül érzékelhető eredményt elérni, akkor kijelenthető, hogy csináltunk valamit, amire érdemes odafigyelni.

A kabinet dolgozik azon, hogyan tudna pénzügyi lehetőséget teremteni azoknak a magyar vállalkozásoknak, amelyek ha felfuttatják a termelésüket, importot váltanak ki.

A polgármesterrel nem kevesebbről állapodtunk meg, mint hogy el akarjuk érni 2014-ben Salgótarjánban a teljes foglalkoztatást. A magántőke nem lesz még ekkor abban az állapotban, hogy munkát tudjon adni mindenkinek, de a Start munkaprogram révén olyan várost szeretnénk Salgótarjánból faragni, ahol csak azok élnek segélyből, akik nem akarnak dolgozni.

A kormány döntött a 21-es főút további négysávosításáról, a középső szakaszon 2014-ben megkezdődik az építkezés, mert az a cél, hogy ne legyen olyan megyeközpont, amelyet nem lehet elérni autópályán, és Salgótarján jelenleg ilyen.

A vízdíj még az adósságrendezésnél is nehezebb kérdés, a salgótarjáni árak méltánytalanul magasak. Munkacsoportot alakítottunk Lázár János államtitkár vezetésével, a napokban esedékes államtitkári értekezleten elővesszük ezt a kérdést, és megoldást fogunk találni arra, hogy érzékelhető mértékben csökkenjen a vízár Salgótarjánban.

2012. december 10.


2019. július 17., szerda - Endre, ElekDiósdi Fidesz - kapcsolat@diosdifidesz.hu

Készítette: Olcsó Weboldal
WEB Experts – web design • WORDPress