Menü Bezárás

A miniszterelnök bejelentése: VÉSZHELYZET!

 A Miniszterelnöki Sajtóiroda közleménye tegnap (június 4., kedd) a kormányzati koordinációs bizottság ülése után:

Kedd (június 4.) déltől VESZÉLYHELYZETET HIRDETTÜNK KI a Duna áradása miatt az érintett térségekre.

Azt kérjük a folyó Árvíz 01mentén élőktől, szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet!

Kérünk mindenkit, hogy működjön együtt a hatóságokkal, mert a víztömeg olyan óriási, hogy valóságos kockázatot jelent az emberéletre nézve. Ha van együttműködés, mindenkit meg fogunk védeni.

Az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitottuk, és megkezdtük a szakemberek átcsoportosítását az árvízveszélyes területekre.

A kormányzat mozgósítani tud körülbelül 8 ezer katonát, ugyancsak 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt. Utóbbiak mozgósítása nem járhat a közbiztonság csökkenésével az ország más területein.

Az Ausztriától kapott adatok alapján történelmi magasságú vízállás várható a Dunán, és elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. Óriási víztömeg érkezik, amely szerdán lép be az ország területére, ezért a legnehezebb időszak a hétvégén várható, a kormány energiájának legtöbbjét így a védekezésre kell összpontosítani.

Reális esély van arra, hogy megtartsuk a vizet a medrében, ennek érdekében folynak a gátmagasítási munkálatok.