Menü Bezárás

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő ünnepi beszéde Diósdon

 AA Diósd, 2013. augusztus 19. 01Augusztus 19-én, a Szent István napi ünnepségen, amely egyben városavató is volt, a következő szavakkal köszöntötte Diósd ünneplő polgárait az országgyűlési képviselő:

Tisztelt Miniszter úr, Polgármester úr, Képviselő urak, Főtisztelendő és Nagytiszteletű úr, Diósd Város tisztelt polgárai, kedves ünneplő Vendégek!

Az államalapítás előtt élt őseink históriáiban azt olvashatjuk, hogy a magyar törzsek közös vállalkozásai a nagy utazások, terveik pedig elsősorban útitervek voltak. A különböző hatalmi érdekek szolgálata, önös politikai számítások, vagy egyszerűen csak a jövedelmező kaland ígérete elcsábította őket. Életük biztonságát az így megszerzett vagyon, kincs, a könnyen szállítható érték jelentette.

Mindez azonban néhány évtized alatt és legfőképp egy hatalmas formátumú embernek köszönhetően gyökeresen és visszavonhatatlanul megváltozott. Az államalapítás, vagyis Szent István királyunk óta a magyar emberek többségének a mindennapok biztonsága már nem becsomagolható, nem felpakolható, nem hordozható kincseket jelent. Nem olyan értéket, amelyet a mellünkre tűzhetünk, vagy a zsebünkbe rejthetünk. A biztonság számunkra sem az arany ékszerhez, sem a svájci bankszámlán kamatozó bankbetéthez,  sem adóparadicsomba menekített offshore céghez nem kötődik – hanem kizárólag az otthon melegét jelenti. Nekünk a biztonság Szent István óta elsősorban földet, házat, hazát jelent. Ez az, kedves ünneplő Barátaim, ami a mi szemünkben minden más megszerezhető érték felett áll.

Vállalkozásaink, terveink is mind-mind ehhez kötődnek: az otthonunkhoz, a városunkhoz, ahol élünk, ahol a jövőt tervezzük, és ahol szeretnénk, hogy gyermekeink is keresnék s meg is találnák a boldogulás útját. Mert mi mindannyian a saját szülőföldünkön akarunk élni, itt tervezzük az életünk folytatását: a jobb, a kiszámítható, a biztonságos magyar jövőt. Itt horgonyoztunk le ugyanis ezer évvel ezelőtt, és Szent Istvánnal itt találtuk meg a nyugodt, békés, kiegyensúlyozott élet lehetőségét. Ezt pedig mindenáron megvédjük, ehhez ragaszkodunk!

AA Diósd, 2013. augusztus 19. 02Államalapító eleink kemény munkája Közép-Európa egyik legerősebb államát eredményezte. Egy ezredéven keresztül a magyar államiság testesítette meg az itt élő népek összetartozását. Büszkén vállalták a közös múltat, és mindig készek voltak világosan kifejezni a szándékot: folytatni kívánják a közös életet sikereivel, kudarcaival együtt. Az akkori magyarok számára a hazaszeretetet nem kellett sem megmagyarázni, sem igazolni. Természetes volt, mint a levegővétel.

A magyarok közössége akkor is létezett, amikor az ország részekre szakadt, amikor megszűnt a központi állam. A Szent Korona mint első közjogi méltóság, az államalapítás emléke, az összetartozás érzése akkor is megvolt és működött, amikor az állam már rég szétporladt. Így voltunk képesek arra, hogy ha végveszélybe került is az ország, ha a nemzet részeire szakadt is, újra és újra egységre hívjuk az összmagyarságot. Képesek voltunk mindig újrakezdeni, szinte a semmiből új világot teremteni, fogcsikorgatva kimondani: mégis, akkor is, csakazértis!

Tisztelt ünneplő Polgárok!

Augusztus 14-én Székesfehérvárott arra emlékeztünk: hogy Szent Királyunk 975 évvel ezelőtt, művét, országát és annak jövőjét, a következő nemzedékeket a lehető legbiztosabb kezekbe, a Boldogságos Szűz Mária oltalmába ajánlotta. Meggyőződésem, hogy ebben a hitében jelentősen erősítette őt Szent fiának nevelője és oktatója is. Az a Szent Gellért püspök, akinek igen erős kötődése van ehhez a városhoz, Diósdhoz, hiszen itt töltötte vértanúsága előtti utolsó éjszakáját, és az írások szerint innen áldotta meg az összes eljövendő magyar nemzedéket.

A szent püspöknek utolsó hajlékot és menedéket adó település tehát – már csak kiemelkedő történelmi szerepe miatt is – méltán kapja meg megérdemelt elismerését, a városi rangot.

Ez az a Szent István-i hit, kedves ünneplő Diósdiak, amely szükséges egy jobb és szebb jövő megalapozásához és építéséhez. Egy olyan jövőnek az építéséhez, amelyben egy magasabb szervezettségi szinten, nagyobb lehetőségekkel, azokat bölcsen és okosan felhasználva alakíthatják maguk és utódaik jövőjét, mindenki számára biztosítva a testi, lelki és szellemi fejlődést.

Biztosíthatom mindnyájukat, hogy választott országgyűlési képviselőjük minden törvényes lehetőséget megragadva segíteni fogja Önöket ebben.

Tisztelt Ünneplők!

Kívánom, hogy a mintegy ezeréves magyar közigazgatás bevált hagyományai, valamint a modern és az utóbbi években újraszervezett közigazgatás jelenlegi lehetőségei segítsék Diósd további fejlődését. A város találja meg azokat az utakat, amelyek leginkább biztosítják lehetőségeik kibontakoztatását! Ugyanakkor őrizzék meg hagyományaikat, értékeiket, legyenek rájuk továbbra is büszkék, és tegyék még emberibbé, még barátságosabbá Diósdot.

Kísérje ebben mindnyájukat Szent István király és Szent Gellért püspök áldása!

Isten és a Szűzanya óvja továbbra is Magyarországot!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..