Már öt évre választjuk a képviselő-testületet

Választás 2014 logóMától gyűjthetik az aláírásokat a pártok és a független jelöltek az őszi önkormányzati választáson való induláshoz. Októberben már öt évre választjuk meg a helyhatóságok vezetőit és képviselőit.

Szombaton elindult a helyi és nemzetiségi önkormányzati képviselők választását megelőző kampány, mától pedig már az aláírásokat is gyűjthetik a jelölőszervezetek – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona szerint legkésőbb ma minden választópolgár megkapja a választási értesítését.

“25-től indul az ajánlóívek aláírásgyűjtése. Az egyénieknek szeptember 8-án, a listásoknak 9-én kell bejelenteniük a jelölteket, illetve ezek a határidők is, amikor le kell adni az ajánlóíveket.”

Az elmúlt 25 évhez képest több változás lesz. Októberben már 5 évre választunk polgármestereket és helyi képviselőket. Idéntől egy politikus már nem lehet egyszerre országgyűlési képviselő és önkormányzati tisztségviselő. Átalakul a Fővárosi Közgyűlés: a Városházán a budapesti kerületek polgármesterei lesznek a képviselők, valamint kilencen egy kompenzációs rendszer alapján jutnak be.

A választási kampány végéig, azaz október 12-ig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot (választási falragaszt, szórólapot, vetített képet, emblémát – mérettől és hordozóanyagtól függetlenül).

Plakátot elhelyezni épület falára vagy kerítésére csak a tulajdonosnak, a bérlőnek, állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet. Egyes középületeken, a közterület meghatározott részén a helyi önkormányzat műemlékvédelmi, környezetvédelmi okokból megtilthatja plakátok, óriásplakátok elhelyezését. Nem lehet plakátot elhelyezni állami, önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül sem.

A parlamentihez képest változás, hogy az önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek nem részesülnek állami kampánytámogatásban, és nincs is limitálva a kampányra fordítható összeg sem.

Választási gyűlést a kampányidőszakban lehet tartani, de a szavazás napján már nem. A kampányban a választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek, de a rend fenntartásáról a szervezőnek gondoskodnia kell.

InfoRádió / MTI


2019. június 20., csütörtök - RafaelDiósdi Fidesz - kapcsolat@diosdifidesz.hu

Készítette: Olcsó Weboldal
WEB Experts – web design • WORDPress