Menü Bezárás

Az iskolabővítés elhúzódása nem a város mulasztása

 Az utóbbi időben számos tévedésen, ismerethiányon (illetve kampányízű rosszindulaton) alapuló híresztelés látott napvilágot az Eötvös József Általános Iskola felújításának elhúzódásával kapcsolatban. Ezért szükségesnek látjuk közzétenni a Polgármesteri Hivatal e témában adott tájékoztatását:

Mint ismeretes, állami támogatás ígéretét kaptuk a bővítéshez. Erről a támogatásról április 1-én a Budakeszi Polgármesteri Hivatalban tájékoztattak minket a Nemzeti Sportközpontok munkatársai. Ekkor még a pontos összeg nem volt ismert. Országosan több iskolát bővít, illetve épít az állam a Nemzeti Sportközpontok közreműködésével, tekintettel arra, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozásával tavaly január 1-től az állam részt vesz az általános iskolák működésében. Az állami támogatásnak az a feltétele, hogy a Nemzeti Sportközpontok írja ki a közbeszerzési pályázatot, bonyolítja le az építkezést.

Április 23-án a Nemzeti Sportközpontok szakemberei helyszíni szemlén felmérték az iskolát, majd a terveket vizsgálták át, és úgy döntöttek, hogy a bővítés műszakilag, és gazdaságosan megvalósítható. Április 24-i ülésén a diósdi képviselő-testület döntés hozott, hogy az iskola bővítést a Nemzeti Sportközpontok közreműködésével valósítja meg, ami vonatkozik a közbeszerzési eljárás lefolytatására, a vállalkozási szerződés megkötésére és a kivitelezés lebonyolítására. Az önkormányzat a mielőbbi munkakezdés érdekében a húsvéti szünetben az elektromos szekrényt a végleges helyén kiépítette, illetve a nyári szünet elején elvégeztette a porta bontását, azaz a lehető legjobban előkészítette a munkaterületet a leendő vállalkozónak, aki a bővítést elvégzi. A Nemzeti Sportközpontokkal júniusban megállapodást kötöttünk, amely az iskola bővítés részleteit, a finanszírozást, és a lebonyolítást részletesen szabályozza.

Ezt követően Nemzeti Sportközpontok július elején kiírta a közbeszerzési eljárást. A legjobb ajánlatot nettó 90.832.046 forint összegért a Pro Construció Kft. adta. Az eljárás még nem zárult le, meg kell várni az esetleges jogorvoslatra vonatkozó határidőt; minisztériumi engedélyt kell beszerezni.

A bővítés többet jelent, mint két tanterem, és egy csoportterem megépítése. Az épület teljes egészében akadálymentes lesz; lift kerül beépítésre, illetve az ebédlő megközelíthető lesz az épületen belülről, azaz a gyermekeknek nem kell kabátot felvenni és kimenni a szabadba, ha télen ebédelni szeretnének. Apróságnak tűnik, de a diákoknak és a szülőknek fontos változásról van szó. Új porta és büfé kerül kialakításra XXI. századi színvonalon. A büfé előtt lehetőség nyílik asztalok, székek elhelyezésére, így a gyerekek és a tanárok kulturáltan, kényelmesen tudnak étkezni.

A munkavégzés során a tankerületi igazgató asszony és az igazgató úr tervet készített, amely alapján az építkezés alatt zavartalan lesz a tanítás az iskolában.

Az átépítés befejezésének elhúzódása nem a diósdi önkormányzat mulasztása. Augusztus eleje óta várjuk az illetékesek jóváhagyását. Amint a miniszteri engedély megérkezik, megkezdődhet a kivitelezés.

A Magyar Állam a Nemzeti Sportközpontokon keresztül bruttó 31.338.203 forinttal támogatja az iskola bővítését.

Kérjük a szülők, tanárok és a diákok türelmét az építkezés idejére.

(Polgármesteri Hivatal)