Menü Bezárás

Óriási lehetőségek előtt állnak az önkormányzatok

 Kósa Lajos 02Soha nem látott mértékű fejlesztési program megvalósítása vár az önkormányzatokra – jelentette ki Kósa Lajos.

Az októberi önkormányzati választások legnagyobb tétje, hogy milyen jelöltek lesznek megválasztva, hiszen a most induló, 2014-2020 közötti uniós fejlesztési programban – amire Orbán Viktor miniszterelnök úr és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke megkötötte az együttműködési megállapodást – az önkormányzatok szempontjából kiemelkedően fontos programok fognak beindulni – fogalmazott szombaton, az Országházban tartott sajtótájékoztatóján a Fidesz ügyvezető alelnöke.

 

“TELJES EGÉSZÉBEN KONSZOLIDÁLTUK AZ ÖNKORMÁNYZATOKAT ÉS AZ ÚJ RENDSZERBEN MINDENKI TISZTA LAPPAL INDULHAT.”

A politikus rendkívül fontosnak nevezte, hogy olyan önkormányzatokra adják le voksaikat a választók, amelyek „képesek, tudnak és hajlandóak együttműködni azzal, amit a kormány és a parlament meghatározott, mint fejlesztési és irányadó programot.”

Soha nem látott mértékű fejlesztési program megvalósítása vár az önkormányzatokra – jelentette ki Kósa Lajos.

A kormánypárti honatya arról beszélt – szemben a korábbi gyakorlattal -, az önkormányzatok számára az önrészek biztosítását zömmel a központi költségvetési kereteken belül szeretnék biztosítani.

Kósa Lajos felidézte, korábban Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon fejlesztési elképzelései úgy „működtek”, hogy az önkormányzatoknak adósságba kellett verniük magukat, hitelt kellett felvenniük annak érdekében, hogy az önrészt finanszírozzák és ez a szféra eladósodásához vezetett. A kormány ezt felszámolta. Teljes egészében konszolidáltuk az önkormányzatokat és az új rendszerben mindenki tiszta lappal indulhat, lényegében senkinek nincs adóssága – mutatott rá a nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke.

Kósa Lajos kitért rá, október elején indul a fiatalok vállalkozóvá válását segítő 4 milliárdos támogatási program. Ismertetése szerint 9 új pályázat indul az önkormányzatok számára, ami mutatja, hogy „milyen mértékben szeretnének támaszkodni az újonnan megválasztott önkormányzati rendszerre.”

A fideszes politikus fontosnak nevezte, hogy az atipikus foglalkoztatási formák elterjedése kapcsán segítsék az önkormányzatokat és a munkavállalókat abban, hogy az emberek könnyebben tudjanak otthoni munkát vállalni, vagy részfoglalkoztatásban vehessenek részt. Mint mondta, erre a célra 4 milliárd forintos pályázati keretet írnak ki.

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a női munkavállalók érdekében a kisgyereket nevelők, illetve a kisgyerekek nevelésével foglalkozó nevelési intézetek támogatására mintegy 1,5 milliárd forintos támogatási keretet írtak elő. A kormánypárti képviselő ismertetése szerint, 1 milliárdos keretet hirdettek meg az önkormányzatok számára, hogy ezen intézmények szakfeladatot ellátó dolgozóinak képzését lehessen megvalósítani.

 

“A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA ESZKÖZBESZERZÉSI ÉS KAPACITÁSBŐVÍTŐ CÉLRA 5 MILLIÁRDOS PÁLYÁZATI KERET INDUL OKTÓBERTŐL.”

Az ügyvezető alelnök kitért arra is, a kis- és középvállalkozások számára eszközbeszerzési és kapacitásbővítő célra 5 milliárdos pályázati keret indul októbertől. Kósa Lajos tájékoztatása szerint 36 milliárd forintos kerettel indul a 25 évnél fiatalabb munkavállalók támogatásának programja. Elmondta, tekintve, hogy az operartív programokat a brüsszeli bizottság egyelőre még nem fogadta el, a kilenc keretprogram indulása egyelőre a hazai fejlesztési forrásokból valósul meg.

A kormánypárti politikus szólt arról is, a Fidesz országgyűlési képviselői országjárás keretében arról kívánják meggyőzni az embereket, olyan jelölteket támogassanak, akik „tényleg együttműködők, segítőkészek lesznek abban, hogy ezeket a fejlesztési elképzeléseket az ország minél jobban meg tudja valósítani.”

Kósa Lajos úgy fogalmazott, „ha valaki nem azért akar önkormányzati választást nyerni, hogy az adott településen fejlesszen, az emberek életét könnyítse, hanem egyfajta politikai végvárat épít, ahonnan egyébként az országos politikai csatározásokat indítja, az rossz úton jár.”

Az őszi választásnak az az értelme, hogy önkormányzataink, városaink, falvaink fejlődjenek. Ezért szeretnénk minél több helyen meggyőzni az embereket arról, hogy támogassák a Fidesz-KDNP jelöltjeit – jelentette ki a Fidesz ügyvezető alelnöke, egyúttal emlékeztetve, hogy a kormánypártok összesen 1160 helyen állítottak jelöltet.

 Forrás: fidesz.hu