Menü Bezárás

Összefogás helyett széthúzás

 Fidesz-KDNP logóA Diósdi Fidesz és a KDNP közleménye

Sajnálattal kell tudomásul vennünk, hogy Diósdon a Fidesz-KDNP szövetség jelöltjei elvesztették az önkormányzati választást. Ennek egyik oka, hogy – a 4 évvel ezelőtti eseményekhez hasonlóan – ismét sikerült megosztani a kormánypártok sorait azért, mert néhányan nem szívlelték meg a kereszténydemokrata Varga László örök érvényű gondolatát: „Aki a politikában nem tud kompromisszumot kötni, az szakmailag, aki pedig elveket ad fel, az erkölcsileg alkalmatlan a politizálásra.”

Diósdon néhányan nem tudták megkötni azt a kompromisszumot, ami a nemzeti-keresztény oldal győzelmét hozhatta volna a városban, ehelyett szembefordultak a hivatalos kormánypárti jelöltekkel, és megosztották a jobboldali szavazótábort. Ennek eredményeként a független köntösbe bújt, eredendően évtizedek óta szocialista polgármesterjelölt (Bogó László) és csapata nyerte a helyi önkormányzati választást.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ebben a sajnálatos eseményben a fő szerepet Dizseri András KDNP-s társunk játszotta. A májusi egyeztetések során számára is fontos feladatot szántunk – a választókerületi elnökkel egyetértésben – : győzelem esetén alpolgármesteri státuszra jelöltük volna, amit felhasználva a következő öt esztendőben felkészülhetett volna a polgármesteri feladatok ellátására. Ezzel nagy esélyt adtunk volna egy 2019-től évtizedeken át fennálló jobboldali, kereszténydemokrata városvezetésre. Ő – a kompromisszumkészség hiányáról tanúskodva – a polgármesterjelöltünk iránti személyes ellenszenvre hivatkozva nem vállalta a feladatot, majd később valótlanul azt kommunikálta, hogy őt a helyi Fidesz nem akarja jelölni, mellőzi és tönkre akarja tenni. Ezután független jelöltként elindult az önkormányzati választáson. 

Két jelölttársával aktív ellenkampányba kezdett, nyíltan és több alkalommal degradálva és negatív színben feltüntetve a szintén kereszténydemokrata országgyűlési képviselőt, dr. Aradszki Andrást (aki egyben az Orbán kormány államtitkára), akinek döntésével az egész kampány során szembe ment. Nem vette tudomásul a baloldali veszélyt, amire pedig számos alkalommal figyelmeztetettük, és kértük döntése újragondolására. Ezt nem tette meg, ezáltal pedig – saját híveit meggyőzve – jelentős mértékben rontotta polgármesterjelöltünk és képviselőjelöltjeink győzelmi esélyeit.

Mindezzel azt érte el, hogy a kormánypárti polgármesterjelölt 7 szavazattal kapott kevesebbet a függetlenség jelszava mögé rejtőzködő, május 26-ig a helyi szocialista pártot vezető polgármesterjelölttel (Bogó László) szemben, és képviselőjelöltjeink sem kapták meg a megfelelő számú szavazatot. Ezáltal a városvezetés 5 évre baloldali kézbe ment át (nem pedig függetlenbe!).

Ezek után Dizseri András tegnap, október 20-án visszaadta mandátumát.

A diósdi Fidesz és KDNP szervezetek nevében kijelentjük, hogy a jobboldal ilyetén megosztása nekünk nem állt érdekünkben, és azt minden lehetséges eszközzel elhárítani kívántuk. A Fidesz-KDNP pártszövetség a szükséges konzekvenciákat levonta, és az ügyet a továbbiakban lezártnak tekinti.

Kelt Diósdon, 2014. október 21-én

a Fidesz Diósdi Csoportjának elnöksége

a KDNP Diósdi Szervezetének elnöksége