Menü Bezárás

100 nap

 Diósdi Fidesz logóAz első 100 napot mértékadónak és jelzés értékűnek szokták tartani szakmai körökben. Ami ebben az időszakban történik, az nagyjából elővételezése az egész ciklusnak: határozottság, rugalmasság, tervek, lendület, ugyanakkor tapintat, értéktisztelet és békés átmenet. Ezek a tulajdonságok tudják biztosítani a lakosság számára a nyugalmat és a kiszámíthatóságot.

Meg kell állapítanunk, hogy Diósd városában túl sok pozitív jelenséget nem tapasztaltunk az elmúlt két és fél hónapban. Durva személycserékkel kezdtek, amelynek során megszabadultak mindenkitől, akinek a hivatalban vagy annak alkalmazásában dolgozók közül szerintük jó kapcsolata volt az előző polgármesterrel és/vagy néhány korábbi képviselővel. Helyüket tapasztalatlan, gyakorlatlan elvbarátok vették át, akiknek “áldásos” tevékenysége majd a közeljövőben fogja meghozni gyümölcseit. Ami feltűnő, hogy rengeteg a piár esemény: rendezvény rendezvényt követ, mintha ebből állna egy város élete és működtetése. A számos civil szervezet közül pedig – úgy látszik – csak az Együtt Diósdért Alapítvány működik, mert azt előszeretettel biggyesztik mindegyik hirdetésre és szórólapra. (Véletlenül nem N.I. egykori MSZMP-s tanácselnök alapítványáról van szó?)  Eszünk, futunk, bábozunk – és naplószerű polgármesteri beszámolókat kapunk a heti kevésbé fontos és még lényegtelenebb eseményekről, amely beszámolók éppen csak arról nem szólnak, hogy valójában mi történt (kivel, miről, milyen eredménnyel, milyen határidőkkel és egyéb vállalásokkal folyt a tárgyalás stb.).

Az elmúlt 100 napban vállalkozók és alkalmazottak sokasága panaszkodott arról, hogy elvégzett munkájukért nem kapták meg (időben) az őket megillető fizetséget, miközben a polgármester arra hivatkozott, hogy az előző testület miatt nincs pénz a kasszában. – Mintha a pénzügyekről nem tudott volna az elmúlt négy évben, noha ő volt a Pénzügyi bizottság elnöke. Ha tudott mulasztásokról, vétségekről vagy bűnös pénzkezelésről, hivatalból kellett volna jeleznie és akár feljelentést is tennie. Nem tett. Tehát ha történt visszaélés, vagy mulasztás, annak innentől ő is részese, a pénzhiánynak ő is okozója. – Jellemző, hogy az országgyűlési képviselő segítségére volt szüksége, hogy kimásszon a bajból és megszabaduljon a vállalkozók jogos dühétől.

Pénzhiányra hivatkozva szüntettek meg hivatali státuszokat, miközben újakat hoztak létre – ugyanolyan munkakörrel. Az eddig egy személy által készített helyi lap szerkesztésére bizottságot hoztak létre, külön fotóssal – mert arra van pénz. Ugyanilyen visszás a számos albizottság működése is.

Az már pedig csak részletkérdés, hogy az utak minősége tovább romlott, majd’ egy hétig nem volt közvilágítás a 7-es út felső részén és a Sashegyi út alsó szakaszán, intenzív balesetveszélyt okozva a gyalogátkelőhelyek környékén az esti és a hajnali órákban. (B.L. korábban egy napért is óriási patáliát csapott.)

Szóval nem éppen dicsőséges az a közel 100 nap, aminek az elmúlt időszakban tanúi lehettünk. Tartunk attól, hogy a következő néhány száz sem lesz az. De bármi megtörténhet. A hagyományokra tekintettel várjuk a 133.-at.