Menü Bezárás

Válaszlevél Spéth Géza jelölt Úrnak

 

Spéth Géza részére
Diósdiak A Városért Egyesület, polgármesterjelölt

Tisztelt Spéth Úr!


Köszönettel megkaptam meghívását az október 11-én, pénteken tartandó „Polgármester jelölti vita” kezdeményezésére, ezért engedje meg, hogy az alábbiakban fejtsem ki véleményemet egy most megtartandó disputáról.

Meghívójában Ön azzal zárja sorait, hogy
„Úgy gondolom, a választópolgároknak joguk van hozzá, hogy meggyőződjenek az egyes polgármester jelöltek felkészültségéről és programjáról.”
Nos, egy jelölti vitának magam is nagyon örültem volna a választási kampány elején, ám mára mindez okafogyottá vált, informatív, bemutatkozó jellegét elvesztette, csakúgy, mint tisztaságát és hitelességét.


Bogó László polgármester és városvezetése – amelynek Ön, illetve Novákovics úr is képviselője – hivatali tevékenységéről az elmúlt hetekben napvilágra került tények nem csupán etikai és politikai, de büntetőjogi felelősséget is felvetnek. Bár mindannyian sejtjük, hogy csupán a jéghegy csúcsát láttuk, mégis, önmagában az a három bizonyított tétel (63 millió adóforint egy soha fel nem épülő fürdőre, 29 millió forint szétosztásának szándéka önjutalmazás gyanánt, illetve egy olyan számla lekönyveltetése, amely 220 liter gázolajat számol el 85 114 Ft értékben a Hivatal LIA 702 forgalmi rendszámú, benzines Suzukijába) elegendő ahhoz, hogy az Ön által kezdeményezett vita létjogosultságát veszítse.


És igaz ez az Ön vezetésével megalakult Diósdiak A Városért Egyesület kampányban bemutatott tevékenységére is. Önök tudatosan a diósdi választók megtévesztésére törekedtek azáltal, hogy a Diósdi Fidesz ciklusprogramját, üzeneteit szó szerint átvéve kampányoltak, igyekeztek elhitetni a választókkal, hogy dr. Aradszki András a Fidesz–KDNP saját jelöltjével, azaz velem szemben Önöket, egy civil szervezetet is támogat, s a Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselőnk személyére hivatkozva sugalltak garanciát a plusz kormányzati források érkezésére.


Spéth Úr! Felhívnám a tisztelt figyelmét arra, hogy a választók megtévesztése hasonlóképp etikai és büntetőjogi felelősséget is felvet, hiszen a Választási eljárásról szóló törvény 2. § (1) bekezdés a) és e) pontja rögzíti, hogy „A választások tisztaságának alapelve abban az esetben sérül, amennyiben valaki úgy gyakorolja jogait, vagy teljesíti kötelezettségeit, hogy annak eredményeképpen közvetlenül vagy közvetve a választópolgári akarat szabad kifejezését korlátozza, amennyiben valaki valótlan tények állításával, egyes tények elhallgatásával vagy elferdítésével megkísérli a választókat megtéveszteni, és ezáltal igyekszik politikai ellenfelei választási esélyeit csökkenteni.”


Abban azonban tökéletesen egyetértek Önnel, hogy a választópolgároknak joguk van meggyőződni a jelöltek programjáról, és felkészültségéről, a lakosságot ezért igyekeztünk tájékoztatni nyolcéves képviselői gyakorlatomról, csapatommal ezért tartottunk szeptemberben több mint negyven utcafórumot, ezért adtam sajtótájékoztatót két ízben a kampány során, és ezért szólaltam föl az „Országjárás” fórumon szeptember 23-án, a Kék Géza Közösségi Házban. Viszont konkrétan a ciklusprogramról szóló beszélgetés e pillanatra sajnos értelmezhetetlenné vált, mivel ahogy fentebb már kifejtettem, Önök szinte szó szerint vették át azt a programot, amelyet mi féléves kormányzati egyeztetés után formáltunk késszé. Remélem, megérti, hogy a saját programunk szembeállítása a saját programunkkal, Önöknek köszönhetően a lakosságot még inkább tudathasadásos állapotba taszítaná!


Tisztelt Polgármesterjelöltek!
A fentieket figyelembe véve mégis, miről vitázhatnánk? Vagy a cél nem is egy disputa, jóval inkább személyem lejáratása oly módon, ahogyan arra a kampány során több ízben is sort kerítettek?
Önök személyeskedtek, mi a tevékenységüket kritizáltuk!
Önök ígértek, mert ígérni bárki tud, ígérni bármit lehet, mi a valós kormányzati garanciákkal támogatott megvalósítást ajánljuk.
Önök vállát az elmúlt öt év árnyai, terhei és felelőssége nyomja, mi a jövő felvirágoztatásában vagyunk érdekeltek.
Önökkel megesik, hogy valótlant állítanak és félrevezetik a lakosságot, mi tisztességesen járunk el, a realitás talaján maradva.
Önök békétlenséget és széthúzást hozhatnak, mi együttműködést és építkezést kínálunk.
Önök szerepelni akarnak, és a státuszaikat bebetonozni, mi dolgozni akarunk a településért, és az itt élő emberekért.


Tisztelt Polgármesterjelöltek!
Mikszáth Kálmán gondolatával zárom soraimat, s a hittel, hogy Diósd lakossága ezúttal ésszerű, bölcs döntést hoz október 13-án!
„Semmi, még a pénz se fogy oly villámgyorsan, mint a tisztelet és tekintély, ha egyszer az ember költeni kezd belőle.”

Jó egészséget kívánva üdvözlöm Önöket,

Albitz Gábor
A Diósdi Fidesz–KDNP–ODE polgármesterjelöltje