Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő 2011. február 3-i sajtótájékoztatójáról

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő február 3-án délután Érden, a Polgárok Házában megtartotta szokásos havi sajtótájékoztatóját.

A képviselő bevezetőjében elmondta: Mára egyértelművé vált, hogy a magyar médiatörvényt pártreferenciák alapján támadták az Európai Parlament baloldali képviselői. Ő maga tárgyilagos jogászokat kért fel, hogy minősítsék a törvényt, ám nem emeltek ellene jogi kifogást. A magyar médiaszabályozás egyébként megállja a helyét akkor is, ha más országok hasonló törvényeivel hasonlítjuk össze.

Magyarország féléves EU-elnökségével kapcsolatban kifejtette, hogy az elnökség átvételét komoly kormányzati felkészülés előzte meg. A magyar vezetésnek egy komoly gazdasági válság közepette kell megerősítenie az Európai Uniót. Ennek keretében nagy politikai ügyességgel módosítani kell majd a Lisszaboni Szerződést is a pénzügyi rendszer szempontjából, ugyanis egyes tagországok esetleges gazdasági csődje nem sodorhatja veszélybe az egész Uniót.

Az EU-elnökség másik sarkalatos pontja a cigánykérdés uniós szintre emelése. Az európai országok még nem értik ezt a problémát, pedig a migráció erősödésével hamarosan nekik is szembe kell vele nézniük. Fontos, hogy hagyományaik megtartása mellett a beilleszkedésük zökkenőmentes legyen, kapjanak munkalehetőséget, és akarjanak dolgozni, mert akkor biztosítva legyen a megélhetésük, a vállalt gyermekeket pedig felelősséggel neveljék fel. Hosszú távú program ez.

Az Új Széchenyi Terv megindult, és a gazdaság megújulásának fontos eszköze lesz. A Széchenyi Terv 2000-2002 között jelentős gazdasági növekedést eredményezett, pedig akkor is sok volt a természeti katasztrófa és a politikai-gazdasági válság. Jelenleg a munka áll a középpontban: nem lehet majd elkerülni a munkát, mert nem lehet sok „potyautas” a társadalomban. Az adórendszer megváltoztatásával, a pályázati lehetőségek kihasználásával a munkahelyteremtés a legfontosabb.

Az Országgyűlés legfontosabb márciusi tevékenysége az alkotmányozás lesz. Azonban más törvények is napirendre kerülnek, többek között a budapesti agglomerációs törvény módosítása is, ami érint bennünket. Fontos és elérendő célunk, hogy regionális felosztásban Budapest és Pest megye váljon külön. Ezzel ugyanis jelentősen nagyobb és több oldalú uniós forráshoz juthat Érd és a választókerület is.

Dr. Aradszki András arról is tájékoztatott, hogy a kolontári tragédia után megindult és jelenleg is zajlik a különösen veszélyes üzemek tevékenységének felülvizsgálata.

A közoktatási törvény módosításával kapcsolatosan elmondta, hogy nem igazak azok a hírek, amelyek szerint maga a koalíció is elvetette volna a Hoffmann Rózsa államtitkár vezetésével elkészített javaslatot, csupán arról van szó, hogy széles körű szakmai előkészítés szükséges. További tárgyalások és egyeztetések lesznek a témában.

A képviselő közölte: törvényjavaslat készül a közpénzekről is: a közpénzek jóváhagyásának és felhasználásának szigorú ellenőrzése szükséges a jövőben, hogy ne fordulhassanak elő az előző ciklusra jellemző visszaélések. A közpénzekkel minden esetben el kell tudni számolni.

A helyi önkormányzatokat fogja érinteni a hulladékgazdálkodási törvény témája, ugyanis a hulladékképződés és –gazdálkodás kérése, az újrahasznosítás technikája Magyarországon még nem átfogóan szabályozott terület: ma hol van, hol nincs szelektív hulladékgyűjtés.  A törvény alkalmazása (az újrahasznosítás) a termékek árait is kedvezően befolyásolhatja majd.

Végül Dr. Aradszki András kitért az érdi építmény- és ingatlanadó problémájára is. Szerinte nem elsősorban azzal van probléma, hogy ezentúl nem a forgalmi érték, hanem az ingatlan nagysága (nm²) az adó alapja, hanem az adó mértékével (lakóingatlan esetén 400,- Ft/nm²; vállalkozási célú épületek esetében 800,- Ft/nm²). Az természetes, hogy adózni kell, de nem feltétlenül így. A képviselő bízik abban, hogy a képviselő-testület a bevételek fényében és a költségvetést kiértékelve csökkenteni fogja majd az adó mértékét. Ezt jelezte is levélben T. Mészáros András polgármesternek, hiszen meggyőződése, hogy Érd lakosságának túlnyomó többsége nem adócsaló.

A január 31-i, hétfői tiltakozó rendezvény sajnos formailag szocialista lett, pedig minden érdi lakost érint. (Ahogyan egy március 15. vagy október 23. közös ünnepünk, vagy egy kolontári tragédia mindenkit megmozgatott párthovatartozástól függetlenül, így ez is.) Aradszki András azt javasolja, hogy akit az adó új mértéke súlyosan érint, kérjen méltányosságot a jegyzőnél. Reméli, hogy a jegyző körültekintően fog eljárni minden egyes esetben.

Érd, 2011. február 3.

Eőry Zsolt

képviselői titkár

(www.aradszkiandras.hu)


Cimkék: ,

2019. június 20., csütörtök - RafaelDiósdi Fidesz - kapcsolat@diosdifidesz.hu

Készítette: Olcsó Weboldal
WEB Experts – web design • WORDPress