1848 Március 15-e emlékezünk

163 évvel ezelőtt egyetlen puskalövés nélkül győzött a forradalom Pesten, és ugyanígy ment végbe 1989-1990-ben a rendszerváltozás is. Az 1848-as forradalom azért ment, mehetett végbe békésen, mert a nemzet egységes volt. Akkor addig  soha nem látott felhatalmazással hozták meg az áprilisi törvényeket, mint például a 12 éves korig kötelező oktatás bevezetését, a nemzetiségek jogainak rendezését, vagy a hadsereg alkotmányra való felesketését. De ne feledkezzünk meg az akkor elkezdett nagyarányú út- és vasútfejlesztésekről, valamint a hídépítésekről, hisz ezek alapozták meg az ország későbbi gazdasági fejlődését.

Nem csupán kegyeletből hajtunk tehát fejet 1848, a nemzet, a haladás elszánt hősei és tetteik előtt, hanem szembenézünk azzal is, milyen kötelességet ró ma ránk mindaz, ami az akkori sorsfordító napokban történt. Milyen felelősséget jelent a mai  magyar kormány számára a kétharmados felhatalmazás? 1848 egyik legfőbb tanulsága az kell hogy legyen, hogy az  ezer-száz éves históriája során a nemzet akkor ismét képes volt felülkerekedni nehézségein és felküzdötte magát a haladás élvonalába. A 163 éve történteknek azt a tanulságát kell magunkra vállalnunk, hogy ha élni tudunk a történelmi lehetőséggel, ha ma is az egészséges önbizalom, az erős erkölcsi meggyőződés és az áldozatvállaló honpolgári tettrekészség vezeti lépéseinket, akkor jogos a reményünk, hogy ismét a minket megillető helyet foglalhatjuk el az európai közösségben.

Két évtizeddel ezelőtt még ünnepeli sem ünnepelhettük szabadon március 15-ét, mert a nemzet akkor nem volt szabad, a kormánya nem volt hű, sem igaz, sem felelős.  Aztán néhány év szabad márciusa után  Budapest belvárosát újra lezárták a nemzeti ünnep idejére. A parlament, a Nemzeti Múzeum és a Pilvax-köz környékét még tavaly sem lehetett szabadon megközelíteni.  A gyurcsáni rendőrség a félelmétől hajtva mindenhol kordonokkal vette körül magát.

Idén sok év után végre ismét szabadon, kordonok nélkül ünnepelhetünk majd a Nemzeti Múzeumnál, és itt Diósdon is!

Igen ünnepelhetnék mi diósdiak is,  ha egy picit is figyelt volna erre a diósdi önkormányzat. Ha figyelt volna arra, hogy ne ütközzön az itteni időpont a központi megemlékezések kezdésével!

Arra készültünk, hogy sok év után újra Diósdon is, és Budapesten is ott leszünk a március 15-i rendezvényeken. Hisz a nemzeti ünnepeknek rendre összetartó szerepük is van, a megemlékezés mellett. Ezt eddig  a kordonok akadályozták meg! Sajnáljuk, hogy most is választanunk kell, hogy vagy itt, vagy a Nemzeti Múzeumnál ünnepelünk.

Bár az is igaz, hogy azok után, hogy az Önkormányzat hivatalos honlapján – vélhetően egy lelkiismeretes munkatársnak köszönhetően – csak szombaton lehetett olvasni a holnapi diósdi március 15-i megemlékezésről, ezen már nem is nagyon érdemes mérgelődni… 


Cimkék: , , ,

2019. június 20., csütörtök - RafaelDiósdi Fidesz - kapcsolat@diosdifidesz.hu

Készítette: Olcsó Weboldal
WEB Experts – web design • WORDPress