“Vádolom Orbán Viktort és kormányát… Nem lesz bocsánat!”

Akik Orbán önkényuralmi rezsimjét kiszolgálják rosszhiszeműen, azoknak nem lesz bocsánat – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Magyar Demokratikus Charta budapesti rendezvényén, szombaton. “Le kell váltani a kormányt. Le kell zárni mindazt, ami 1998-ban Orbán Viktor elkezdett – hangoztatta beszédében a volt miniszterelnök.

Az “orbánizmustól” meg kell szabadulni – ez volt az egyik lényeges eleme Gyurcsány Ferenc szombati beszédének, amelyet a Magyar Demokratikus Charta budapesti rendezvényén mondott el.

A demokrácia arca

Gyurcsány Ferenc a néhány ezer fős, zömmel idősebbekből álló hallgatóságának kijelentette: “Azért jöttünk ma, hogy megmutassuk a demokraták arcát, hogy hallja Magyarország a demokraták hangját. A parlamentben és a Sándor-palotában hallják: van egy Magyarország ami nem akarja föladni álmait, hisz a szabadságban.”

“Vádolom Orbán Viktort és kormányát, hogy meghamisítja és elrabolja történelmünket. Vádolom Orbán Viktort és kormányát, hogy lábbal tiporja a szabad sajtót, ami a demokrácia lelkének egyik legfontosabb darabja. Vádolom Orbán Vikort és kormányát, mert elárulta a köztársaságot. Ez a nép nem engedi, hogy meghazudja, ellopja tőle ezt a köztársaságot.”

“Vádolom Orbán Viktort és kormányát, hogy politikai célra használja föl az ügyészséget, vagy legalábbis egy részét” – folytatódott a beszéd.

“Vádolom Orbán Viktort és kormányát, hogy megfélemlíti a bíróságot” – folytatta beszédét Gyurcsány Ferenc. (A “vádolom” /j’accuse/ fordulat Émile Zola francia író 1896-ban, a Dreyfus-per kapcsán megjelentetett nyílt levelére utal.)

Vádolom Orbán Viktort és kormányát, hogy bűnös érzéketlenséggel tekint munkások százezreire és millióira. Gőgösen azt vágja az emberek képébe, hogy annyit értek, amennyit megkerestetek. Sok százezer ember küzd napi gondokkal, de ők értékes emberek.

Gyurcsány szerint “szétzilálják a közszférát, a tanárok, az orvosok, a hivatali dolgozók félnek. Ez a kormány meg kívánja törni a közszféra gerincét. Ma még csak a rendvédelmisek tüntettek, de eljön az idő, amikor sok százezer közszférában dolgozó azt mondja: eddig és ne tovább.”

Azzal vádolom Orbán Viktort, hogy egyeduralomra tör – jelentette ki a szónok. “Húsz év után elege lett a köztársaságból, mert azt tanulta meg, hogy a köztársaságban a nép, nem pedig ő az úr. Akkor maradhat hatalmon, ha minket megfoszt a szabadságtól. Elutasítjuk Orbán önkényuralmát!” – hangoztatta.

Mit kíván Gyurcsány Ferenc?

“Nem kívánunk mást, hogy legyen szabad a sajtó. Nem akarunk mást, mint hogy a bíróság tehesse a dolgát, hogy olyan legyen az ország, ahol kinyújtott kéz jár az elesetteknek, a szegényeknek. Akkor erős egy ország, ha azt látják a legelesettebbek, ha azt látják, hogy rájuk is szükség van.”

A tervezett alaptörvényről így vélekedett: “ez ne a nemzet, hanem Orbán Viktor alkotmánya legyen. Azért dolgozunk, hogy a húsvéti alkotmány pünkösdi királyság legyen! Azért dolgozunk, hogy visszaadjuk ezt az alkotmányt, ahova való: a történelmi enyészetnek!”

Le kell zárni mindazt, amit 1998-ban éppen Orbán Viktor kezdett el. Az orbánizmustól kell megszabadulni.

Vád és fenyegetés

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy “akik Orbán önkényuralmi rezsimjét kiszolgálják rosszhiszeműen, azoknak nem lesz bocsánat.”

Mint mondta: meg kell szervezni a demokratikus ellenzéket. Ehhez változnia kell a demokratikus ellenzék mindkét pártjának. Bátorítani kell a civileket, hogy egyre inkább vállaljanak aktív politikai szerepet. Minket nem zavar a politikai sokszínűség. Egy a tábor, de sok a zászló! – hangoztatta.

Nem lesz elég leváltani a kormányt, de közösen meg kell alkotni a nyugatos polgári demokráciát. Olyan kormánynak kell jönnie, akiknek programjáról a szavazók megválasztásuk előtt tudtak – vélekedett a szónok.

inforadio.hu


2019. június 25., kedd - VilmosDiósdi Fidesz - kapcsolat@diosdifidesz.hu

Készítette: Olcsó Weboldal
WEB Experts – web design • WORDPress