Menü Bezárás

Törvény tiltja majd az önkényuralmi elnevezéseket – Diósdon is megvalósulhat a helyi KDNP javaslata

 Még a nyár előtt a Ház elé kerülhet annak a jogszabálynak a tervezete, amely kimondaná, hazánkban egy közterület sem viselheti a huszadik századi diktatúrákra emlékeztető személyek, fogalmak, illetve események neveit – tudtuk meg.

Egy összesítés szerint még mindig kilenc utca viseli a vörösterror egyik hírhedt alakjának, Szamuely Tibornak a nevét Magyarországon.

A megfelelő egyeztetések után két hónapon belül be akarja nyújtani az Országgyűlésnek Stágel Bence KDNP-s képviselő, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke (IKSZ) azt a törvényjavaslatot, amely kimondaná: Magyarországon egyetlen közterület sem viselheti a huszadik századi diktatúrákra emlékeztető személyek, fogalmak, illetve események neveit – ezt a politikus mondta lapunknak. A képviselő egy hete a parlamentben Tállai András belügyi államtitkárt interpellálta a kérdésben, aki jelezte, hogy a kormány egyetért az IKSZ törekvésével, és a kérdést jogszabályban kellene rendezni. Stágel emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatok jelenleg is megváltoztathatnák az ilyen közterületek neveit, de — elsősorban a kistelepüléseken — ez mégsem történik meg. Sokszor a nemtörődömség ennek az oka, illetve az, hogy a helyhatóságok arra hivatkoznak: a lakosság már megszokta ezeket az utcaneveket. Egy ilyen jogszabállyal azonban az egész országban kötelező lenne a névváltoztatás

Az IKSZ külön honlapot hozott létre (Zsakutca.iksz.net), amelyen mindenki jelezheti, hol talált ilyen utcanevet. Tavaly novemberi adataikból kiderül többek között, hogy Magyarországon még mindig tizenkilenc településen létezik Kun Béla utca, például Gyálon, Martfűn vagy éppen Záhonyban. Marx és Engels nevét is rengeteg közterület viseli, Pécsett, Ajkán, Békéscsabán, Siófokon vagy Szombathelyen és Tapolcán.

Az egykori kommunisták közül az 1944-ben csendőrökkel folytatott tűzpárbajban meghalt Ságvári Endre, az illegális kommunista mozgalom tagja a „legnépszerűbb”, míg a fogalmak-események között a Felszabadulás utca „vezet”. Ötven-hatvan utca vagy tér őrzi még országszerte a nevüket. Kun Béla mellett megdöbbentő, hogy a vörösterror hóhérja, Szamuely Tibor nevét is viseli még utca hazánkban, nem kevesebb mint kilenc településen. Ezek után talán már kevésbé meglepő, hogy még mindig létezik Vörös Hadsereg útja, Munkásőr utca vagy Tanácsköztársaság tér.

Forrás: Baranya Róbert, Magyar Hírlap