Utcaátnevezések – miért kétséges Zalka Máté identitása?

 A képviselő-testület november 29-i ülésén napirend előtti kérdés formájában került szóba a két, kommunista politikusról elnevezett utcánk átkeresztelésének immár kötelező mivolta, és az ebből fakadó hivatali feladatok. Megdöbbenésünkre azonban – miután a Ságvári Endre utca neve megváltoztatásának szükségességét senki sem vonta kétségbe – a Jegyző kérdésesnek mondta a Zalka Máté utca esetét, mert “ez a név nincs a törvény mellékletét képező listán”. A Polgármester egyetértett ezzel, és mindketten közölték, hogy a Magyar Tudományos Akadémia véleményét fogják kikérni a kérdésben (ugyanis vitás esetekben a törvény szerint ezt kell tenni).

Megdöbbenésünk okai a következők:

1. Itt egy egy esztendővel ezelőtt szabadon elfogadott önkormányzati határozat, nem pedig egy kormányleirat végrehajtásáról van szó. Tehát ha mi tavaly saját akaratunkból megváltoztattuk ennek a két utcának a nevét, akkor most (utólag) nem kell hozzá még tudományos állásfoglalást is kérni. Mert megváltoztattuk és kész, szívünk joga volt.

2. Zalka Máté tizenévesen távozott Magyarországról, és soha nem is tért vissza. Szovjet-Oroszországban belépett a kommunista pártba. Életének végső állomása a kommunista szovjet Vörös Hadsereg lett, amelynek állományában önként – tehát annak szellemiségét, valamint barbár és gyilkos gyakorlatát osztva – teljesített szolgálatot spanyolföldi haláláig.  Miért kétséges Zalka Máté identitása?

Sajnálattal látjuk annak újabb tanúbizonyságát, hogy településünk egyes vezetői még mindig nem hajlandók szakítani a negyvenéves kommunista diktatúra emlékével, nem élnek a felkínálkozó lehetőségekkel, példaképnek pedig még mindig inkább a kommunisták egyik oszlopos tagját akarják megtartani, mint inkább elismerni a világhírű magyar zeneszerzőt – Liszt Ferencet,  az utca új névadóját.

Fidesz_KDNP frakció


2019. július 17., szerda - Endre, ElekDiósdi Fidesz - kapcsolat@diosdifidesz.hu

Készítette: Olcsó Weboldal
WEB Experts – web design • WORDPress